​Сенатори США закликають Трампа розглянути можливість завдадти удару по Ірану через атаку на Саудівську Аравію

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем у суботу закликав США розглянути можливість удару по іранським нафтопереробним підприємствам. Про це американський законодавець заявив, коментуючи удари по нафтових об'єктах у Саудівській Аравії, відповідальність за які взяли на себе у єменському повстанському русі Хуті, який отримує підтримку Ірану, повідомляє «Голос Америки».


«Підтримувані Іраном повстанці Хуті, які здійснили напад на нафтопереробні підприємства Саудівської Аравії - це черговий приклад того, як Іран сіє хаос на Близькому Сході. Іранський режим не зацікавлений у мирі - вони прагнуть отримати ядерну зброю та домінувати у регіоні. Настав час США розглянути варіант удару по іранських нафтопереробних підприємствах, якщо вони будуть продовжувати провокації, або продовжать збагачення урану. Іран не припинить свою неналежну поведінку, доки не зіткнеться із більш відчутними наслідками, як, наприклад, - нападом на їх нафтопереробні заводи, які зламали хребет режиму», - заявив Грем у Twitter.

У неділю у Білому домі заявили, що розглядають багато варіантів відповіді.

Напередодні у суботу державний секретар США Майк Помпео звинуватив Іран у нападі на нафтопереробні підприємства у Саудівській Аравії. У відповідь на заяву Помпео сенатор-демократ Кріс Мерфі закликав державного секретаря США надати докази.

В Ірані заперечили заяву Помпео і припустили, що США шукають привід завдати удару по Ірану.

Удари з використанням безпілотників були завдані у ніч на 14-те вересня. Було атаковано родовище у Хураісі, де видобувається близько 1 відсотка світової нафти, та Абкаік, де знаходиться великий нафтопереробний завод.

Єменські повстанці Хуті заявили про свою відповідальність за напад та попередили про можливість повторної атаки. За оцінками Bloomberg, удари стали найбільш руйнівними в історії і матимуть наслідки для світових нафтових ринків. Повідомляється, що саудівська нафтопереробна компанія Aramco, підприємства якої стали об'єктом нападу з використанням безпілотників, скоротила видобуток нафти на 5 мільйонів барелів на добу.

Іран справді міг бути прямо залучений до ударів по об'єктах у Саудівській Аравії. Таку думку висловив експерт дослідницького центру Center for New American Security Ілан Гольденберг, як один із можливих варіантів.

«Хуті взяли на себе відповідальність і заявили, що удару було завдано з використанням цілого флоту безпілотників, але масштаб значно перевищує все, що вони спромагались зробити раніше. Бачу наступні варіанти: Їм могло дуже пощастити; Іран значно посилив підтримку та підготовку Хуті; нарешті - Іран міг брати пряму участь. Щонайменше, Іран надав зброю, якщо не брав участі прямо», - заявив експерт, - «Це шокуючий напад. Скептично ставлюсь до того, що це могли бути Хуті. І не здивуюсь, якщо мала місце безпосередня участь Ірану (не лише іранська зброя). Але я абсолютно не вірю адміністрації США. Тому хотілося б побачити докази», - відзначив експерт у Twitter.

Наслідки нападу на нафтопереробні підприємства у Саудівській Аравії. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.