​Верховний суд визнав незаконними укази Зеленського про усунення суддів Конституційного суду

Велика палата Верховного суду залишила без задоволення апеляційні скарги президента Володимира Зеленського на три рішення Касаційного адмінсуду у складі ВС, якими було визнано протиправними та скасовано два його укази про відсторонення суддів Конституційного Суду Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Мова йде про укази від 29 грудня 2020 року № 607/2020 та від 27 березня 2021 року № 124/2021. Про це пише ZN.UA.

Зокрема, указом від 29 грудня 2020 року № 607/2020 Зеленський відсторонив Олександра Тупицького від посади судді КС, пославшись на ст. 154 КПК України. Таке рішення прийняли за клопотанням в.о. генпрокурора Р. Говди. Він просив президента відсторонити Тупицького від посади через те, що його підозрюють у впливі на свідка за допомогою підкупу, аби той дав у суді неправдиві показання у справі щодо заволодіння активами ЗАТ «Зуївський енергомеханічний завод».

Оскільки Тупицький на той час очолював Конституційний Суд, то відсторонення його від посади судді означало й усунення від здійснення повноважень глави КСУ.

Наступного дня, після відсторонення Тупицького, на офіційному сайті Конституційного Суду оприлюднили позицію правового департаменту Секретаріату КС. Там йшлося про те, що президент видав відповідний указ, вийшовши за межі своїх конституційних повноважень. Зокрема, Зеленський застосував до судді КС захід забезпечення кримінального провадження. Однак, згідно з Конституцією України, цей захід не можна застосовувати щодо суддів КСУ. Тоді фахівці правового департаменту КСУ аргументували порушення Зеленським приписів статей 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції.

У правовому департаменті КСУ також констатували, що з конституційно-правової точки зору указ про відсторонення Тупицького є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню. Аргументували це тим, що:

президент його видав з перевищенням повноважень;

указ суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні;

указ посягає на конституційно-правовий статус судді КС;

є протиправним втручанням у діяльність судді КС.

Водночас співробітники управління державної охорони, яке підпорядковане главі держави, взяли указ до виконання і не допускали Тупицького до будівлі КС. Таким чином його фактично усунули з посади судді та голови КС.

13 грудня 2022 року КАС у складі ВС задовольнив позов Тупицького, визнавши протиправним та скасувавши указ президента про його відсторонення від посади судді КС. Зеленський оскаржив це рішення КАС в апеляційному порядку до Великої палати ВС.

19 жовтня 2023 року Велика палата ВС залишила апеляційну скаргу президента без задоволення, а вказане рішення КАС – без змін. У постанові тоді зазначили, що президент видав указ про відсторонення Тупицького поза своїми повноваженнями, визначеними Конституцією. Крім того, згідно з постановою, Зеленський видав указ не на підставі закону, адже згідно з Конституцією та законами у президента відсутнє право відсторонювати від посади суддів КС.

Того ж дня Велика палата Верховного Суду також ухвалила дві постанови щодо указу президента «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» від 27 березня 2021 року № 124/2021.

Цим документом Зеленський скасував укази президента віктора януковича про призначення Тупицького та Олександра Касмініна суддями КС. Своє рішення Зеленський обґрунтував тим, що укази про їх призначення видав янукович, який у 2010-2014 роках узурпував владу. А тому окремі судді КС, «призначені віктором януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Тупицький та Касмінін оскаржили цей указ президента Зеленського до КАС. Останній своїми рішеннями від 14 липня 2021 року та 27 жовтня 2022 року відповідно задовольнив їхні скарги. Зокрема, Касаційний адмінсуд визнав указ Зеленського протиправним та скасував його. Президент оскаржив ці рішення КАС в апеляційному порядку до Великої палати ВС.

Після тривалого розгляду Велика палата постановила залишити апеляційні скарги президента Зеленського без задоволення, а рішення КАС щодо його указу від 27 березня 2021 року № 124/2021 – без змін.

Велика плата наголосила, що Зеленський видав указ поза межами президентських повноважень та не у спосіб, визначений Конституцією й законами. Конституція та Закон «Про Конституційний Суд України» визначають лише повноваження президента щодо призначення шести суддів КС. Інших повноважень президента стосовно суддів КС не передбачено. Тобто, згідно із законодавством, президент не має права скасовувати власний акт про призначення судді КС. Це означає, що оскаржуваний указ не є рішенням про звільнення Касмініна та Тупицького з посади судді КС.

У зв’язку з цим Велика палата ВС зазначила, що скасування президентом указів про призначення Касмініна та Тупицького суддями КС до закінчення конституційного строку їхніх повноважень не тільки створило ситуацію повної правової невизначеності щодо статусу позивачів, але й щодо легітимності рішень КС, за ухвалення яких упродовж 2013-2021 років голосували Касмінін та Тупицький.

Нагадаємо, що стосовно Тупицького наразі суди розглядають дві кримінальні справи. Подільський райсуд Києва розглядає кейс щодо обвинувачення його у протиправному впливі на свідка та наданні завідомо неправдивих показань слідчому (статті 384 та 386 КК), а Голосіївський районний суд м. Києва – за несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж (ст. 361 КК).

Крім того, Тупицький є фігурантом низки інших кримінальних проваджень. З-поміж іншого Державне бюро розслідувань розслідує факт організації співробітниками правоохоронних органів та цивільними особами незаконного переправлення Тупицького через кордон. У березні 2022 року Тупицький виїхав з України і зараз, за даними слідства, перебуває у Відні. Мін’юст звернувся до компетентних органів Австрії про його видачу Україні. За повідомленням ЗМІ, суди Австрії відхилили три екстрадиційні запити України щодо Тупицького, визнавши його екстрадицію неприйнятною через війну в Україні.

Повний текст рішень ВС є у розпорядженні ZN.UA.

З постановою Верховного суду можна ознайомитися за цим посиланням: s3.documentcloud.org

Суддя Тупицький і президент Зеленський. Фотоколаж Конфлікти і закони



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.